Alpo Aaltokoski, Helsingfors, Finland.

Koreografen och dansaren Alpo Aaltokoski besöker Humlefestivalen!  Ett unikt tillfälle att få ta del av modern dans! Alpo Aaltokoski är en av nyckelpersonerna på den finska dansscenen och grundaren av Alpo Aaltokoski Company. AAC har turnerat och hållit workshops i nästan 30 länder världen över. På lördagkväll framför han föreställningen Ali & Alpo.

Ali & Alpo är en ordlös dialog mellan traditionell arabisk musik och finsk nutidsdans. Irakiske musikern Ali Alawad (som spelar Oud Lute) och dansaren Alpo Aaltokoski har tillsammans skapat dansföreställningen Ali & Alpo. Trots de två olika kulturerna befinner sig musiken och dansen i en sofistikerad dialog med varandra.

Alawad och Aaltokoski började samarbeta våren 2016, i och med att  Alawad dök upp på Aaltokoski 30-årsjubileum på Alexanderteatern. ”Ali gjorde ett stort intryck på mig som person och som konstnär, det faktum att han var asylsökande var ingen viktig fråga. Det finns stora likheter mellan arabisk och finsk musik – samma sorg och melankoli finns i melodierna och texterna.”

I september 2015 anlände Ali Alawad till Finland som asylsökande. ”Att arbeta som musiker i Irak kan vara farligt eftersom vissa extremistiska partier har förbjudit all slags musik”, säger Alawad. Alawad mottog emellertid två negativa besked på sin asylprocess och bestämde sig därför att fly från Finland i mars 2017. Innan dess filmades  Alawads del av Ali & Alpo vilket har gjort det möjligt att framföra föreställningen genom att projicera honom på scenen.

(Foto: Tanja Ahola)

http://www.aaltokoskicompany.fi

Categories: Medverkande