Bakom namnet Nightbird döljer sig finlandssvenska Anna-Stina Jungerstam, ursprungligen från Vasa i Österbotten och numera bosatt i Helsingfors. Nightbird skapar musik som har fått benämningen österbottensblues, där den förhäxande och ärliga rösten är ljudspåret till sömnlösa nätter, en blandning av sammets-midnattsjazz och månskensgitarrer med slidegitarr som ekar av de gamla deltapionjärerna. I hennes musik finns historier om en resande kvinna, på väg hemåt.

Efter släppet av sin debutskiva hösten 2015 har Nightbird blivit mycket uppmärksammad med bl.a. fem stjärnor i Gaffa och lämnat en enad kritikerkår hänförd och i väntan på mer. Nightbird är skolad i såväl det finska vemodet som den amerikanska
musikskatten, och har jämförts med Tom Waits, Johnny Cash och Cat Power. Med sitt debutalbum har hon även nått ut i Europa, bl.a. Tyskland, Österrike och Frankrike, samt även gjort flertal turnéer runt Skandinavien och Europa.

Nya albumet Travelin’ Baby är inspelad i filmmusiker Matti Byes
studio i Stockholm och släpptes 24 november 2020 via skivbolaget Ella Ruth Institutet (Stockholm). Nightbird har även medverkat i finlandssvenska lifestyle-programmen Strömsö (2019) och Efter Nio (2019), aktualitetsprogrammet Närbild (2021) och YLE:s nya Musikdokumentär-podcast (2021).

http://www.nightbirdishere.com/